Terapia bolii parodontale
Boala parodontala,numita si "silent killer " afecteaza 1 din 3 persoane. Tratata cu superficialitate duce incet dar sigur la pierderea dintilor si poate aparea uneori chiar in adolescenta. Cauzele aparitiei acesteia sunt: igiena dentara deficitara, microbiana, la care se adauga factori favorizanti: stress, fumat,boli generale.
Lipsa cariilor dentare nu inseamna neaparat si dinti sanatosi. Deseori tesuturile gingivale si osoase din jurul dintelui, care formeaza intr-un cuvant parodontiul, pot fi afectate, determinand si afectarea dintilor, mobilitate dentara, abcese, durere.
Odata aparuta, boala parodontala nu mai poate fi vindecata, ci oprita in evolutie. Tratamentul consta in prealabil in terapie initiala, iar in cazuri mai avansate si terapie chirurgicala pentru corectarea defectelor aparute in urma bolii.
Prevenirea aparitiei bolii parodontale se face prin controale periodice pentru a indeparta factorii predispozanti si determinanti ai bolii.
Prezentarea tardiva la medic duce la scaderea sanselor de refacere gingivala ca raspuns la tratament.
Terapia moderna dispune de mijloace eficiente si complexe de tratament care pot sa previna si sa stopeze boala parodontala.