Mici trucuri pentru a ajuta ca vizita la dentist sa fie relaxanta!

Copiii nu pot sa constientizeze, spre deosebire de adulti, importanta vizitei regulate la medicul dentist. De aceea trebuie sa ne folosim de mici trucuri pentru a ajuta ca aceasta sa fie cât mai placuta pentru copil:

- Nu trebuie sa asteptam pâna apare durerea! Prima vizita se face o data cu aparitia primilor dintisori( la aproximativ 1 an). E foarte important datorita faptului ca dintii sunt sanatosi iar copilul si medicul dentist se intâlnesc intr-o atmosfera relaxanta si prietenoasa. In plus medicul va poate sfatui cu privire la o igiena orala riguroasa si un regim alimentar echilibrat.

- Parintii trebuie sa fie un exemplu aratând o atitudine pozitiva fata de vizita la medicul dentist. Nu trebuie mentionate experientele negative proprii deoarece teama parintilor se transmite si copiilor. Daca exista posibilitate, lasati copii sa va asiste in cabinet atunci când mergeti la dentist pentru a se putea convinge ca nu li se poate intâmpla nimic rau.

- Parintii ii pot pregati pentru prima vizita in cabinetul dentar aratându- le poze prietenoase sau filmulete educative in acest scop, sau sa le povesteasca intâmplari haioase, frumoase cu medici dentisti. Vizita nu trebuie pregatita cu un efort exagerat pentru a nu capata o importanta prea mare declansând nelinistea celor mici.- Copilului trebuie sa i se explice concis unde va merge, de ce va merge, ce i se va intâmpla si cel mai important, ce inseamna sanatatea dentara, pe intelesul lui.

- Nu trebuie mentionate cuvintele „frica” sau „durere”, de exemplu „nu trebuie sa iti fie frica” sau „nu o sa te doara deloc”, „nu iti face nimic” pentru ca inducem teama copilului.- Sa se evite amenintarile de genul „ daca nu te speli pe dinti te duc la dentist!”. Trebuie incurajat sa se perieze pe dinti dupa fiecare masa iar ca recompensa, de doua ori pe an, va face o vizita medicului dentist care il va premia in functie de sanatatea dintisorilor lui.

- La prima lui vizita copilul trebuie sa fie odihnit si insotit de unul dintre parinti, urmând ca ulterior, dupa ce medicul ii câstiga increderea si stabileste o legatura independenta cu acesta, sa ramâna singur (neinsotit) in sala de tratament.

- La finalul fiecarei vizite copilul trebuie felicitat, incurajat, laudat si rasplatit cu o imbratisare, nu recompensat cu o multime de cadouri costisitoare.

- Unii copii au nevoie de cateva sedinte de acomodare pentru a se familiarizacu atmosfera din sala de tratamente. Nu trebuie sa consideram un esec atunci cand copilul nu va dori sa se aseze chiar in prima sedinta pe fotoliul dentar. Cu sprijin din partea parintilor si incurajati de medicul dentist, acesta va descoperi treptat echipa si aparatura specifica cabinetului de medicina dentara.E mult mai bine sa castigam increderea copilului dumneavoastra treptat decat sa-l pierdem definitiv inca de la prima vizita

- Recompensându-l exagerat el va intelege ca a fost de fapt un „erou” premiat pentru experienta traumatizanta careia tocmai i-a facut fata.

- Pentru un plus de suport psihologic benefic, copilul poate sa aduca in cabinet jucaria preferata sau chiar un prieten.

- Este foarte important regimul alimentar al copilului, sa nu se administreze bauturi dulci din sticla sau biberon pentru a adormi, ci cât mai multe fructe si legume proaspete in timpul zilei. Preferabil este ca ultima masa a copilului mic (sugar), sa fie un biberon cu apa, iar in caz contrar sa se stearga gingiile, limba si obrajii cu un tifon curat si umed. Dupa eruptia primului dinte se face periajul dentar obligatoriu cu o periuta cu peri moi, speciala, in functie de vârsta copilului.Nu este dificil sa iti convingi copilasul sa mearga la medicul dentist. Depinde doar de tine, ca parinte, cum vei reusi sa ii explici importanta mentinerii unui zâmbet frumos si sanatos.Prevenirea cariilor este cea mai buna metoda de a convinge copiii sa mearga la dentist cu placere!

 
18271958.jpg
 
Stomdas Bacau