3 motive pentru care pacientii aleg CHIRURGIA PLASTICA PARODONTALA
Retractiile gingivale pot apărea din mai multe cauze: igiena orală incorecta, boala parodontala, defecte muco-gingivale, anomaliile dento-alveolare ce necesita tratament ortodontic, lucrările protetice vechi, neadaptate corespunzător, piercing-uri orale etc. Exista o gama foarte variata de intervenții chirurgicale pentru remodelarea țesuturilor moi care pot remedia parțial sau complet (in funcție de caz) aceste probleme. Detaliem in continuare principalele motive pentru care pacienții aleg aceste tipuri de intervenții.
1. Estetica
Retractiile gingivale pot duce la tulburări estetice importante, determinând pacienții sa evite sa zâmbească. Operațiile pentru remodelarea țesuturilor moi (chirurgia plastica parodontala) remediaza aceste probleme și aduce din nou zâmbetul pe buzele pacienților noștri.
2. Sanatate
Pentru ca un dinte sa reziste pe termen lung, trebuie sa poate fi igienizat corespunzator de catre pacient. Pentru aceasta este nevoie ca in jurul dintelui respectiv sa existe o gingie fixa, ideal si keratinizata ("gingia roz deschis de langa dinti"). Daca avem mucoasa subtire, mobila, in timpul miscarii buzelor, sau a obrajilor, intre dinte si gingie se creeaza ca un buzunar, in care intra placa bacteriana si resturi alimentare, pe care pacientul nu are cum sa le indeparteze. Din cauza imposibilitatii efectuarii unei igiene corecte, microbii care stagneaza in acest buzunar (punga parodontala) cauzeaza inflamatie locala, care duce la pierderea osului. Astfel dintele devine mobil si se pierde.
Exact aceeasi problema apare si la implanturile dentare.
Chirurgia plastica parodontala schimba conditiile locale, in asa fel incat pacientul sa poata pastra o igiena corecta.
3. Eliminarea disconfortului la periaj si remedierea sensibilitatii dentare
De cele mai multe ori dinții care prezintă retractie gingivala sunt foarte sensibili din cauza faptului ca suprafața radiculara a acestora este descoperită. Odată cu acoperirea retractiei disconfortul dispare, deoarece stimulii din mediul oral nu mai ajung la rădăcina dintelui, aceasta fiind protejata din nou de gingie.